torstai 9. elokuuta 2018

Koettu! E80-esikoiskirjailijaseminaari 2018



Tämä on lyhyt päiväkirjamainen läpikäynti omasta kokemuksestani E80-seminaarissa.

Toukokuussa sain ilouutisen: minut ja Väkevä mieli oli valittu legendaariseen E80-esikoiskirjailijaseminaariin! Olin kuullut tapahtumasta kollegoilta ja haaveillut seminaariin pääsystä uskomatta kuitenkaan todella, että onni voisi suosia minua tällä tavalla. En osannut oikein asettaa ennakko-odotuksia seminaariviikonlopulle vaan astuin junaan avoimin mielin ja innokkaana vastaanottamaan tuli mitä tuli. Mahtava, ainutlaatuinen kokemus siitä tuli.


Kuvia Lasikylästä. 

to 2.8.2018

Saavuin Toijalan rautatieasemalle vähän ennen yhtätoista. Asemalta matka vei Nuutajärven Lasikylään, joka paljastui hyvin miellyttäväksi ympäristöksi. Heti Kahvila+Keittiö Sylvin aulassa tapasin muita esikoiskirjailijoita. Majoituspaikaksemme paljastui Kivimuuri-rakennuksen toisen kerroksen Kylähotelli Tyyne. 

Kivimuurissa oli lasinäyttely "Muistijälki –  tarinoita Nuutajärveltä"
ja lasitaidetta oli myös ympäriinsä hotellin käytävällä ja kokoushuoneessa. 

Ympäristö oli miellyttävä, ulkoilman lämpötila mukavat +28 astetta tai sinnepäin, aurinko paistoi. Seminaarin vetäjinä toimivat tänä vuonna kirjailija, sanataideopettaja Taija Tuominen, kirjailija, toimittaja Erkka Mykkänen ja kirjallisuudentutkija Maria Laakso. Kaikki tunsin entuudestaan vain nimeltä, en ollut tavannut ketään heistä aiemmin. En ollut tavannut myöskään muita esikoiskirjailijoita, mutta tulimme heti juttuun. Kaikki olivat iloisia, avoimia ja rentoja. Keskustelut lähtivät hyvin käyntiin, tutustuminen tapahtui luonnostaan. 

Torstai alkoi siis majoittumisella ja tutustumiskierroksella. Taija Tuominen alusti keskustelua puhumalla esikoiskirjailijoista tekemänsä tutkimuksen pohjalta. Iltapäivällä käytiin läpi osallistujien teoksia. Yksi vetäjistä alusti keskustelua analysoimalla lyhyesti kunkin teoksen, kirjailija sai vastata kysymyksiin ja kertoa ajatuksiaan teoksestaan.

Illalla siirryimme bussikuljetuksella kaupan kautta Metsälinnaan, missä ohjelmassa oli saunomista ja illanistumista. Seuraamme liittyi Pentinkulman päivillä esiintynyt Susinukke Kosola. Metsälinnan reissulta en muistanut ottaa yhtäkään valokuvaa, mutta sauna oli kuuma, olut kylmää ja ulkona niin lämmin, ettei vilvoittelusta oikein voinut puhua.

Väsy alkoi painaa silmiä, koska aamuherätys oli ollut suhteellisen aikainen siihen nähden, että kesälomani oli vielä kesken ja olin tottunut nukkumaan pari tuntia pidempään. Palasimme Lasikylään kuitenkin hyvissä ajoin ennen puolta yötä. Vaikka helteet olivat lämmittäneet rakennuksen, uni maistui, kun ikkuna oli auki. 


Ihania lasilintuja kokoushuoneen hyllyssä.


pe 3.8.2018

Nautimme aamupalan Sylvissä ja siirryimme sitten Kivimuurin yläkertaan jatkamaan seminaariaiheiden parissa. Maria Laakso alusti keskustelun kritiikistä ja sen vastaanottamisesta. Ennen lounasta kävimme läpi myös loput esikoiskirjailijoiden teokset. Lounaan jälkeen puhumaan tulivat Sirpa Kähkönen Kirjailijaliitosta sekä Saara Tiuraniemi Kustannusosakeyhtiö Tammesta. Iltapäivän lopuksi Erkka Mykkänen kertoi apurahoista, ja keskustelimme muutenkin kirjailijan toimeentulosta sekä julkisuudesta. Tilanteeseen sopivasti kirjailija Tommi Kinnunen tuli pikavisiitille uunituoreen kirjansa kanssa ja sanoi pari sanaa apurahoista (”kannattaa hakea”). No, puhuttiin siinä toki enemmänkin, mutta asioista, jotka jäävät tämän blogin ulkopuolelle.

Sylvi piti ovensa auki normaalia pidempään, jotta saimme istua iltaa ulkosalla ja nauttia virvokkeita. Keskustelut liittyivät hyvin pitkälti kirjoittamiseen ja kirjailijuuteen. Porukan kanssa oli helppo päästä samalle aaltopituudelle, vertailla kokemuksia ja pohtia erilaisia näkökulmia kirjoittamiseen ja omaan esikoisteokseen. 

Ulkoilmalasitaidetta. Hienoja, inspiroivia lasiteoksia.
Takanani näkyvän Lasipuun rungon korkeus on 3,2 m ja siinä on n. 1600 lasipalloa. 

la 4.8.2018

Aamupäivällä puhuimme toisista kirjoista. Niistä, jotka kirjoitamme nyt esikoisten jälkeen. Puhuimme suunnitelmista tai siitä, jos niitä ei ole. Mietimme erilaisia apurahoitusvaihtoehtoja kohdeapurahoista residensseihin, pohdimme kirjoittamisen esteitä ja erilaisia tapoja asennoitua kirjoittamistyöhön. 

Yhdentoista nurkilla oli kuljetus Urjalaan. Yhtenäiskoululla oli meidän E80-seminaarilaisten paneelikeskustelu, johon yleisöllä oli vapaa pääsy. Paneeli järjestettiin auditoriossa, jonne saapuikin oikein mukavasti kuulijoita. Osalle esikoiskirjailijoista paneelikeskustelu oli ensimmäinen laatuaan, itse olen jo jokseenkin konkari näissä esiintymisissä, mutta pieni jännitys on mielestäni hyvästä ja kuuluu asiaan. Paneeli kesti puolitoista tuntia: osa luki otteita kirjoistaan ja osaa haastateltiin. Olin mielelläni haastateltavana, koska en varmaankaan olisi osannut valita Väkevästä mielestä hyvää kohtaa ääneen luettavaksi. 

Paneelin jälkeen oli lounastauko. Kirjamyynti oli käsittääkseni vilkasta. Kaikkien seminaarilaisten kirjoja myytiin paikan päällä, ja ehdin pariin Väkevään mieleen laittaa nimmarit syömisen ohessa. Lauantain päätapahtuma oli Kirjan juhla, johon tuli yleisöä niin paljon, etteivät kaikki halukkaat tainneet mahtua istumaan. Puhujina olivat Erkki Tuomioja, Teemu Keskisarja, Virpi Hämeen-Anttila ja Lauri Maijala, ja lopuksi Pekka Laiho veti monologiesityksen "Ylpeys". Oli ihanaa olla paikalla, nähdä kaikki ihmiset ja kuunnella hienoja puheita sisällissodan jäljistä ja sovinnon etsimisestä. 

Siirryimme Kirjan juhlan päätyttyä Urjalan kunnantalolle puutarhajuhlaan. Illaksi oli vielä ohjelmassa lavatanssit Menosen lavalla. Lauantai vilahti ohi nopeasti ja salakavalasti, ja esikoiskirjailijoiden keskuudessa oli jo havaittavissa seminaarin päättymisen haikeutta.


Seminaarimateriaalia, Sylvin ruokalista, Menosen lavan ilmoitustaulu,
yksi monista infokylteistä, tunnelmallinen käytävän pääty ja Rutajärvi. 


su 5.8.2018

Söimme aamupalan yhdessä ja summasimme vielä seminaaria yhteen. Facebook-ryhmä oli perustettu, ja hyvästellessämme toivoimme ainakin sitä, että tapaisimme vielä joskus. Jokainen lähti paluumatkalle omaan arkeensa, toiset pohjoiseen, toiset etelään. Osa palaa koteihinsa ulkomaille, minä Keski-Pohjanmaalle. Toijalan rautatieaseman yli pyyhkäisi rankka ukkoskuuro juuri silloin, kun minun piti nousta R-junaan, mutta Tampereella paistoi jo aurinko!

***

Nuutajärven Lasikylän miljöö oli piristävä ja sopivan rauhallinen. Kuvasin aina ehtiessäni lasitaidetta ja ympäristöä, toivottavasti kuvistani välittyy jonkinlaista seminaarin ja taiteen tunnelmaa. 

Päivät menivät todella nopeasti, koska ohjelmaa oli runsaasti. Pentinkulman päivät ja E80-seminaari olivat kokonaisuudessaan mielestäni todella ihana tapahtuma. Tunnen itse etuoikeutetuksi, että sain olla mukana. Tunnen kiitollisuutta, että sain tutustua näihin ihmisiin, kokea tämän kaiken. 

Olen kuullut aiempina vuosina E80-seminaariin osallistuneiden kirjailijoiden sanovan, että tämä on ollut heidän eskarivuotensa kohokohta – ja kyllä se sitä on minunkin kohdallani! 


***

Mikä on Pentinkulman päivät?

Vuosittain heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä valtakunnallinen kirjallisuustapahtuma Urjalassa. Pentinkulman päiviä on järjestetty vuodesta 1978 alkaen. Tapahtuman on perustanut Väinö Linnan seura ry, ja nykyisin se järjestetään yhteistyössä Urjalan kunnan kanssa. Tapahtumaan osallistuu vuosittain pari tuhatta kävijää.
Lue lisää Pentinkulma päivistä osoitteesta http://pentinkulmanpaivat.fi/

Urjalan kunta sijaitsee Länsi-Suomen läänissä Etelä-Pirkanmaan seutukunnassa valtatien numero 9 (Turku – Tampere) varrella.


Mikä on E80-esikoiskirjailijaseminaari?

Pentinkulman päivät -kirjallisuustapahtuman yhteydessä järjestetään vuosittain esikoiskirjailijoille tarkoitettu perinteikäs E80-seminaari, jonka järjestävät Väinö Linnan seura ja Urjalan kunta. Seminaarissa pohditaan kirjailijuuteen liittyviä kysymyksiä ja kirjailijan ammatin haasteita, keskustellaan monipuolisesti kirjoittamisesta, kritiikistä ja mm. apurahoista. Seminaari on loistava tilaisuus solmia kontakteja muihin esikoiskirjailijoihin.


***

Vuoden 2018 E80-seminaarin kirjailijat ja teokset:

Anna Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin (Otava)
Ben Kalland: Vien sinut kotiin (Atena)
Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava)
Eeva Turunen: Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (Siltala)
Enni Vanhatapio: Absentia (Gummerus)
Jussi Huhtala: Ukkosenjohdatin (Atena)
Laura Manninen: Kaikki anteeksi (WSOY)
Maija Sirkjärvi: Barbara ja muita hurrikaaneja (Teos)
Maria Mustranta: Sokeita hetkiä (WSOY)
Marjo Katriina Saarinen: Kerrottu huone (Teos)
Marko Kantomaa: Ylpeydestä (Johnny Kniga)
Mervi Koskela: Metsäksi laulettu puu (Sanasato)
Mia Myllymäki: Väkevä mieli (Osuuskumma)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti